Usturoiul a fost folosit ca plantă medicinală încă din perioada medievală până în epoca modernă, unde beneficiile sale au fost observate și dovedite științific. Înregistrările istorice indică faptul că usturoiul a fost folosit ca medicament , diuretic,cu acţiune la nivel digestiv, antibiotic, antiparazitar, pentru răceli, infecții și o mare varietate de alte afecțiuni.
De pe vremea revoluției industriale, a început să apară căutarea compușilor medicinali din plante. Oamenii de știință au dorit să afle de ce usturoiul are miros atunci când este tăiat sau zdrobit, care sunt componentele și de ce este eficient pentru atâtea boli. Oamenii de știință au descoperit că fiecare bulb de usturoi are 400 de compuși benefici organismului. Unul dintre compușii cheie se numește alicină. Fiecare bulb de usturoi conține o enzimă numită alinaza care se combină cu alinina găsită în bulbul de usturoi pentru a forma compusul activ alicină, care are proprietăți de îmbunătățire a sănătății și conferă usturoiului mirosul său distinct chiar și în unele suplimente.
Cea mai importantă substanță activă din usturoi este considerată a fi alicina. Allicina este un antibiotic vegetal care are activitate bactericidă, antivirală și antifungică și, de asemenea, crește activitatea sistemului imunitar si rezistența la infecții. Activitatea sa se păstrează în sânge și sucul gastric. Allicina combate eficient răcelile și procesele inflamatorii, fără efecte secundare. Usturoiul negru este un secret al longevității, sănătății și vitalității.
Usturoiul negru folosit pentru producerea extractului este un usturoi specific argentinian pe care specialiștii japonezi îl fermentează în mod natural prin aplicarea unui proces complex și vechi. În timpul procesului natural de fermentare (fără inginerie genetică), usturoiul proaspăt este îmbătrânit (fermentat) în condiții controlate pentru o perioadă lungă de timp.
Polizaharidele și aminoacizii din usturoi, se formează în timpul fermentației melanoidinelor, au o culoare de la galben-brun la aproape negru. Datorită fermentației, usturoiul capătă o consistență foarte moale.
Usturoiul stimulează activitatea globulelor albe, necesară sistemului imunitar pentru combaterea infecțiilor, inclusiv răcelilor și infecțiilor fungice şi candida. De fapt, unele studii indică faptul că usturoiul combate infecțiile care sunt deseori rezistente la unele antibiotice.
Usturoiul are proprietăți antimicrobiene puternice, iar în anii 1950 a fost folosit pentru a trata holera și dizenteria. În timpul Primului Război Mondial, usturoiul a fost folosit pentru a trata rănile, luptând în absența antibioticelor.
Nutriționiștii au susţinut că usturoiul este sănătos pentru inima prin reduce nivelul de homocisteină în fluxul sanguin. Homocisteina este un aminoacid care dăunează pereților arteriali și încurajează depunerea colesterolului pe artere.
Un astfel de studiu a fost realizat în Coreea în 2014, iar rezultatele arată că administrarea extractului de usturoi negru timp de 12 săptămâni poate crește HDL (sau colesterolul bun) și scade LDL (sau colesterolul rău). De asemenea, ajută la scăderea alpolipoproteinei B din lipidele din sânge ceea ce este un puternic indicator al bolilor de inimă.